sobota, 28 września 2013

Oszczędność w kuchni. Skuteczne sposoby na płacenie mniejszych rachunków


Autor: JakubRefer


Gotowanie, oprócz ogrzewania domu, to najbardziej prądożerna czynność, generująca w skali roku koszty przekraczające nawet kilka tysięcy złotych. Jest jednak kilka sposobów na ograniczenie zużycia energii, nawet bez zbędnych inwestycji.


Najpierw zastanówmy się, co tak naprawdę powoduje, że płacimy wysokie rachunki za prąd używany w kuchni? Do najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania posiłków należą:

  • Podgrzewanie potraw w zbiorczych naczyniach. Jeśli z garnka odłożymy tylko potrzebną w danej chwili ilość potrawy, reszta nie będzie wymagała podgrzania i tym samym zużyjemy znacznie mniej energii.
  • Gotowanie pełnego czajnika, gdy potrzebujemy tylko 250 ml wrzątku. Gotowanie pełnego czajnika wody na jedną herbatę to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Nie zdajemy sobie sprawy, że takie działanie powoduje, że zużywamy nawet kilkakrotnie więcej energii niż potrzeba.
  • Korzystanie z garnków z grubym dnem do podgrzewania. Jeśli chcemy tylko "podgrzać" potrawę na kuchence, warto skorzystać z garnka z cienkim dnem. Te z grubym spodem są bardziej ekonomiczne, ale tylko w przypadku długiego gotowania. Dno kumuluje energię i potem ją oddaje, ale podgrzewanie dna też trwa jakiś czas.
  • Pieczenie potraw "prosto z zamrażarki". Aby oszczędzić energię na rozmrożenie potrawy podczas jej pieczenia (np. mięsa), warto dzień przed pieczeniem przełożyć je do lodówki, by zaczęło się rozmrażać. W ten sposób nie będziemy musieli tracić cennego prądu lub gazu na rozmrażanie.
  • Korzystanie z przestarzałego sprzętu. Nie tylko garnki, ale także sama kuchenka może zużywać dużo energii. W kuchni gazowej powinniśmy co roku przeprowadzać kontrolę palników i ewentualnie wymieniać je na nowe. Natomiast podczas zakupu kuchenki na prąd powinniśmy skłaniać się w stronę kuchni indukcyjnych.

Zastanówmy się teraz, w jaki sposób możemy oszczędzić pieniądze w kuchni na etapie jej projektowania?

kuchenka indukcyjnaPrzede wszystkim zwróćmy uwagę na porównanie zużycia prądu kuchni gazowych, ceramicznych i indukcyjnych. Wynika z niego jednoznacznie, że kuchnie indukcyjne należą do najbardziej oszczędnych i wymagają mniej pracy przy obsłudze i czyszczeniu.

Drugie na podium znajdują się oczywiście kuchnie tradycyjne - gazowe. Pamiętajmy jednak, że nie każdy może pozwolić sobie na instalację gazową (szczególnie jeśli mieszka w bloku), a jej koszt to dodatkowe kilka tysięcy złotych.

W nowych domach coraz częściej wszystkie instalacje projektuje się w oparciu o prąd, który mimo wysokich kosztów jest znacznie wygodniejszy. W kuchni natomiast, jeśli korzystamy z indukcji, jest znacznie tańszy od gotowania na gazie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz